Juan Uslé

Sense títol, 1999

Santander, 1954

Nascut el 1954 a Santander, Juan Uslé és procedent d’una de les famílies flamenques arribades a Cantàbria per treballar a la Reial Fàbrica d’Artilleria de la Cavada. Es trasllada a València el 1973 per estudiar Belles Arts a l’Escola Superior de Sant Carles i, durant la seva etapa formativa, comença a col·laborar amb l’artista Victoria Civera. Acabada la seva llicenciatura centra el seu treball en la pintura, rebent el 1980 la beca per a Artistes Joves del Ministeri de Cultura i només dos anys després la beca per a la Investigació de Noves Formes Expressives, també del Ministeri de Cultura. Poc després, el 1986, es trasllada a Nova York per ampliar la seva formació artística gràcies a una beca del Comité Conjunto Hispano-Norteamericano.

S’observa en les seves obres un sentiment de plaer intel·lectual i sensorial, on els conceptes de pensament, acció o emoció s’introdueixen en un joc enginyós i sensible. L’artista s’interessa per la pintura, la fotografia i l’obra gràfica, indagant en la potencialitat de l’abstracció però sense defugir del seu compromís social, implícit en moltes de les seves obres. Durant la dècada dels vuitanta la seva obra es fixa en l’expressionisme abstracte americà d’artistes com Willem de Kooning, mutant als anys noranta cap a territoris més personals on la pulsió expressionista va perdent protagonisme. Hi emergeixen els colors intensos i no naturalistes, presentant-nos un imaginari visual on s’alternen la geometria i el gest, la sobrietat i el barroquisme, el dinamisme i la immobilitat.

La seva obra es fa visible a través del Museu Municipal de Belles Arts de Santander i la Galeria Ruiz Castillo a Madrid a principis del 80, així com a la Galeria del Palau a València. Però un punt d’inflexió és la col·laboració amb la Galeria Montenegro a Madrid, una relació que s’allargarà a través dels anys. Alhora el seu treball surt de l’Estat espanyol i es mostra a espais com l’Institute of Contemporary Art de Boston, de manera individual, la Galerie 121 d’Amberes o la Bienal de Sao Paulo. La dècada dels 90 farà viatjar les seves pintures arreu d’Europa i per diverses ciutats dels Estats Units, arribant a presentar una retrospectiva sobre el seu recorregut a l’IVAM el 1996. D’ençà fins a l’actualitat seguirà en aquesta línia, alternant les seves exposicions arreu d’Espanya així com per Europa i Nord-Amèrica.

Llistat d’obres

City box , 1998-1999

Sense títol , 1999

City box , 1998-1999

Sense títol , 1999

Publicacions de la Fundació Suñol relacionades