Claudio Bravo

Rodrigo, 1977

Valparaíso (Xile), 1936 - Taroudant (Marroc), 2011

Claudio Bravo nasqué el 1936 a Valparaíso en una família d’agricultors, però des dels onze anys mostrà una important vocació per l’art a través del dibuix. Tot i ser autodidacta, estigué un temps estudiant dibuix i pintura amb Miguel Venegas Cifuentes, centrant-se en la tècnica realista perfeccionista. A més a més, durant aquesta època combinà la pintura amb la poesia, el ballet i el teatre.

Exposà per primer cop amb tan sols 17 anys, a Salón Trece (Santiago de Xile), i començà a fer-se un nom com a retratista a Concepció. Aquest interès pel retrat el portà a Madrid, ampliant la seva tècnica a través de l’observació dels mestres que s’exposaven al Museo del Prado, com Velázquez. Fou a la capital espanyola on adquirí encara més fama com a retratista, establert des de 1961, retratà a gran quantitat de personalitat de la noblesa i aristocràcia europea. Però a mitjans dels 60 el retrat donà pas al bodegó, a través d’objectes quotidians, i amplià la seva tècnica fins a portar-la gairebé a la perfecció. Cal destacar també que el seu treball es generava sempre a partir de l’observació de la realitat, autodenominant-se superrealista i fugint del terme hiperrealista, ja que aquest segon utilitza la fotografia com a model.

Els seus bodegons li obriren fama internacional, passant de les galeries de l’Estat espanyol a les dels Estats Units. Una de les primeres fou Staempfli Gallery de Nova York, on hi exposà regularment en la dècada dels 70 coincidint amb el seu trasllat a Tànger, el 1972. Però la seva internacionalitat es consolidà a través de l’exposició individual que va dur a terme a la Galeria Marlborough el 1981, qui el representà durant la resta de la seva vida. Des del 2000 visqué a Marrakech, alternant la seva residència entre aquesta ciutat i Tànger.

Al llarg de la seva carrera va exposar a més d’una cinquantena de galeries, a més d’institucions com el Museo de Bellas Artes de Santiago o l’Elvehjem Museu of Art de la Universitat de Wisconsin, així com en algunes edicions de la Documenta de Kassel.

Llistat d’obres

Paquete negro , 1972

Pan tostado , 1974

Rodrigo , 1977

Rodrigo , 1977

Sense títol , 1978

Paquete negro , 1972

Sense títol , 1978

Pan tostado , 1974

Rodrigo , 1977

Publicacions de la Fundació Suñol relacionades