Hivern – Primavera 2017 Literartura

Hivern – Primavera 2017

Literartura

20.02.2017 - 24.04.2017

En aquesta segona edició proposem una sèrie de reunions a la seu de la Fundació Suñol per celebrar un col·loqui al voltant de lectures vinculades a les exposicions i el fons de la col·lecció. Les sessions s’iniciaran amb la visita comentada a la mostra i comptaran amb la participació d’artistes, escriptors i comissaris.

 

Sessió 1

Dilluns 20 de febrer de 2017, de 18h a 20h

Visita comentada a l’exposició ACTE 36: Jordi Mitjà. L’escultura no és important

Col·loqui sobre les següents lectures:
Bohumil Hrabal, Una soledad demasiado ruidosa, Galaxia Gutenberg, 2015
Richard Sennett, El artesano, Anagrama, Barcelona, 2009
Amb la participació de l’artista, Jordi Mitjà

L’obra de Jordi Mitjà s’apropa a allò material,  incorporant tècniques i materials propis de la construcció. Utilitza l’objecte com a element que ha estat socialment rebutjat.  Una soledad demasiado ruidosa, la darrera novel·la de Bohumil Hrabal, ens parla d’un personatge, Hanta, que ha treballat tota la vida en una trituradora de paper premsant llibres i reproduccions d’obres d’art. Hanta destrueix llibres però en salva alguns que acumula a casa seva dins una solitud existencial assumida amb certa complaença.

El artesano, el llibre del sociòleg i historiador Richard Sennett,  és el primer volum d’una trilogía dedicada a la “cultura material”. Els seus estudis proposen una reflexió al voltant dels lligams socials a les ciutats i els efectes de la vida urbana sobre els individus en el context del capitalisme global.

 

Sessió 2

Dijous 6 d’abril de 2017, de 18h a 20h

Visita comentada a l’exposició Oriol Vilapuig. La nit sexual

Col·loqui sobre les següents lectures:
Pascal Quignard, La noche sexual, Funambulista, 2014
Pascal Quignard, Tots els matins del món, Columna, 2002
Amb la participació de l’artista, Oriol Vilapuig

L’exposició d’Oriol Vilapuig pren el nom d’una de les obres de Pascal Quignard, La noche sexual. L’escriptor entén la literatura com a una forma d’expressió que barreja pensament, vida, ficció i saber, una escriptura que flueix al marge dels gèneres.

La noche sexual transcorre durant un viatge de l’escriptor als Estats Units, on es va assabentar de la votació sobre la llei de la decència a través dels mitjans de comunicació. L’autor va definir aquesta normativa com “la llei americana sobre les imatges indecents” i, preocupat per la possibilitat que la censura arribés a Europa, va decidir escriure una obra que reunís una selecció de les imatges eròtiques més belles de la seva col·lecció particular.

 

Sessió 3

Dilluns 24 d’abril de 2017, de 18h a 20h

Visita comentada a l’exposició Ajoblanco 1977

Col·loqui sobre les següents lectures:
Pepe Ribas, Los 70 a destajo, Destino, 2011
Nazario, La vida cotidiana del dibujante underground, Anagrama, 2016
Amb la participació de Pepe Ribas

El fundador de la revista mítica de l’època de la Transició, Ajoblanco, intenta  reconstruir les seves memòries com artifex d’una de les aventures culturals més importants d’aquells anys.  La història d’una utopia i del seu fracàs amb les vides entrecreuades de molts personatges: Quim Monzo, Luis Racionero, Mariscal, Nazario, Agustin Garcia Calvo, Canet Rock, El Joglars i Els Comediants, Ocaña, Burning, Terenci Moix, Moncho Alpuente, Salvador Paniker, Ceesepe o Pau Riba. Revisitarem el llibre escrit per Pepe Ribas on es repassen els temes tractats als diferents exemplars d’Ajoblanco publicats al 1977, per constatar la seva vigència avui en dia.

També revisarem La vida cotidiana del dibujante underground, crònica sentimental i dietari  eròtic dels amors i aventures de la tropa que va protagonitzar els ambients llibertaris de la Barcelona dels anys setanta i vuitanta, escrit per Nazario, un dels actors clau del moment.

 

Activitat coordinada per Helena Rotés en col·laboració amb Cal Cego.

Helena Rotés (1954) ha impartit els cursos Escriure sobre Art per descobrir l’Art d’escriure , Lectures d’Art i Literatura i L’Art com a Pre-Text a l’Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonès durant els anys 2004-2009. Actualment imparteix cursos d’Història de l’Art a l’Escola de Formació Permanent del Professorat del Col·legi de Llicenciats de Barcelona.

Patrocinadors i col·laboradors

Compartir