Jornada de tancament de l'exposició IN>TRA Performance a càrrec d’Eloi Puig, Raquel Muñoz i Peter Freund
07.05.2022, 12:00
IN>TRA. La pràctica artística com a model d’experiència presenta els resultats de la investigació que el grup IN>TRA de la Facultat de Belles Arts de la Universitat de Barcelona ha dedicat a abordar, de manera crítica i a la vegada creativa, les problemàtiques al voltant de les humanitats digitals, els nous materialismes i la incidència d’aquests a l’art. Tot plegat, en el marc d’una col·laboració oberta i amb voluntat transdisciplinar, vehiculada a través de la noció de prototip. El projecte s’acompanya de l’edició d’una publicació amb el procés i resultats del projecte.
El proper dissabte 7 de maig, últim dia en que es podrà visitar l’exposició IN>TRA. La pràctica artística com a model d’experiència, els artistes Eloi Puig, Raquel Muñoz i Peter Freund duran a terme una performance al voltant del treball Tilottama-Kptekan Alignment (2018-2019), que forma part de l’exposicó.
Tilottama-Kotekan Alignment (2018-2019) es basa en la comparació de dues imatges donades. D’una banda, la imatge de la nimfa Tilottama, protagonista de la llegenda hindú de les asures Sunda i Upasunda i responsable de provocar la seva destrucció mútua per l’amor cap a ella. Fins i tot els déus Shiva i Indra es descriuen com a enamorats de Tilottama. El dibuix és obra del pintor indi Raya Ravi Varma i és una fusió clara de les tradicions indígenes amb les tècniques de l’art acadèmic europeu. D’altra banda, una fotografia d’un kantilan gangsa, que forma part del conjunt d’instruments balinesos anomenat gamelan. L’estiu del 2018, Víctor Ojeda, component del grup Gamelan Penempaan Guntur1, escriu una partitura per a gamelan que posa música a la llegenda.
La comparació entre les dues imatges s’ha dut a terme mitjançant Sigmament, un programari d’alineació d’imatges realitzat per Marc Padró i basat en el mètode d’alineament de seqüències utilitzant l’algorisme de Needleman-Wunsch.
Tilottama-Kotekan Alignment és presentat en diàleg amb l’obra de Pinot Gallizio Industrial Painting, de l’any 1985. Com a artista i membre situacionista, Gallizio intentava subvertir la mercantilització capitalista de la vida quotidiana. Aquesta obra pretenia adaptar-se a les tècniques de fabricació mecanitzades per desafiar els models establerts per a la producció i la distribució d’art. Es tracta d’un llenç pintat de 174 metres, enrotllat. Es va realitzar utilitzant una pseudomàquina de pintura de baixa tecnologia, simulant una producció industrial, tot i mantenir l’entitat de peça única. Gallizio, llavors, ho tallaria en seccions per ser venudes.
Data i hora
Dissabte 7 de maig a les 12:00h
Preu
Entrada gratuïta
Més informació
Aforament limitat.
Accés lliure sense reserva prèvia.
Compartir