L’abstracció és l’art espiritual del nostre temps
El 1945 neix, a Dublí, Sean Scully qui tan sols quatre anys després es traslladarà a Londres. Amb només 15 anys s’incorpora com a aprenent en una impremta, on aprendrà a treballar la llum i l’ombra a través de la forma i la pressió, i dos anys més tard comença a formar-se com a artista a la Central School of Art. El 1965, el mateix any en que neix el seu fill Paul, decideix centrar-se en l’art formant-se a la Croydon College of Art, quelcom que continuarà a la Universitat de Newcastle. En els anys posteriors rebrà diverses beques dels Estat Units, com la Frank Knox de la Universitat de Harvard, la beca Harkness o la beca Guggenheim, quelcom que l’acabarà fent traslladar-se per viure i treballar als Estats Units.
Les seves pintures s’inicien amb interès en la figuració, quelcom que abandona ràpidament en descobrir l’expressionisme abstracte. Sovint utilitzarà trames i quadrícules, influenciat per l’Op Art i el coneixement del tèxtil al Marroc gràcies al viatge que va realitzar-hi el 1969. Planteja un univers de línies horitzontals i verticals que delimiten superfícies de color, generant cadències cromàtiques que transcendeixen l’obra com a objecte físic tot endinsant-se en el terreny de l’espiritualitat. Però el coneixement del minimalisme simplificarà els seus treballs així com les seves tonalitats. La dècada dels 80 comença a allunyar-lo d’aquesta estètica minimalista, retornant al color i espais característics de la seva etapa anterior. Serà aquesta abstracció geomètrica la que seguirà el seu treball fins a l’actualitat.
Destaca la relació de l’artista amb Barcelona, on hi passa llargues temporades, quelcom que el va permetre experimentar amb tècniques com la pintura mural al fresc o els vitralls, gràcies al projecte d’intervenció que va dur a terme a l’església romànica de Santa Cecília de Montserrat.
La seva obra ha sigut exposada arreu del món, però destaca la seva primera exposició individual, el 1973, a la Rowan Gallery de Londres, on totes les seves obres van ser venudes. Però el seu recorregut expositiu passa pel MoMA, la Fundació Joan Miró, el MACRO, el Museu d’Art CAFA o la Whitechapel Gallery. Trobem obres de Scully a més de 150 museus i col·leccions públiques.
Llistat d’obres
8.1.96 , 1996
8.1.96 , 1996